Európska komisia v roku 2002 po dlhých rokoch sporov rozhodla, že syr sa
môže nazývať feta, iba ak sa vyrába v konkrétnych častiach Grécka.
Dostal tak rovnakú ochranu miesta pôvodu, akej sa teší napríklad
francúzske šampanské či skalický trdelník.
Rozhodnutie na Súdnom dvore EÚ napadli Dánsko - druhý najväčší výrobca
"fety" po Grécku - a Nemecko, ale neuspeli. Súd neprijal ich argument,
že feta je všeobecný názov pre syr, ktorý robí špecifickým technológia
výroby, a nie geografický pôvod. Napriek rozhodnutiu súdu z roku 2005
dánski farmári naďalej označovali svoje exportné výrobky ako feta.
Európska komisia sa preto znovu obrátila na súd, v čom ju podporilo aj Grécko. "Tým,
že Dánsko neprestalo používať označenie feta pre syr určený na vývoz do
tretích krajín, nesplnilo si povinnosti vyplývajúce z práva EÚ," uviedol súd vo svojom rozhodnutí.
Dánsko malo podľa súdu prestať používať toto označenie, preto mu
nariadil, aby tak urýchlene urobilo. V opačnom prípade sa môže Európska
komisia znova obrátiť na súd a žiadať finančnú náhradu škody. Súd však
uviedol, že Dánsko v tomto prípade plne spolupracovalo.